Florin Cîţu a declarat după şedinţa de guvern că se discută mai multe variante pentru rezolvarea problemei privind preţurile mari la gaze şi energie electrică. Prețul la gaze urmează a fi plafonat de Guvern, a anunțat premierul Florin Cîțu.
Premierul Florin Cîțu a precizat că în ședința de Guvern de miercuri au fost discutate în primă lectură două proiecte de OUG, cea referitoare la prezentarea dovezii vaccinării sau a testării de către personalul din zona asistenței sociale, respectiv cea referitoare la compensarea prețului la energie și gaze:
Angajaţii din instituţiile publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării său, în caz contrat, vor trebui să facă dovada unui test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală
„Am discutat un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte că angajaţii din instituţiile publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării său, în caz contrat, vor trebui să facă dovada unui test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală”, anunţă Florin Cîţu.
Premierul precizează că proiectul ordonanţei de urgenţă a fost discutat în şedinţa Guvernului în primă lectură.
Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență compensarea prețului la energie electrică. Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că ia în calcul și plafonarea prețului la gaz, însă o decizie finală în acest sens nu a fost luată. Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea o discuție în acest sens cu Comisia Europeană.
”Am discutat despre Ordonanța, în primă lectură, despre compensarea prețului la energie și gaze și am avut o discuție foarte bună în ședința de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici. Până acum am vorbit de clienții casnici. Aș vrea să vorbim și de clienții non-casnici, în special IMM-uri. Aici e nevoie de cele trei ministere. Ministerul Muncii trebuie implicat că e vorba de compensarea consumatorului casnic și vrem să facem acest lucru cât mai simplu”.
Guvernul a discutat în ședința de miercuri despre plafonarea prețului la gaze naturale.
”Tot în ședința de guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreun cu Consiliul Concurenței vor discuta și cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile au crescut la energie și gaz, pentru consumatorii casnici și non-casnici, până pe 31 martie. (…)
Venim cu soluții pentru această iarnă. În special consumatorii casnici și non-casnici nu vor plăti toată factura în această iarnă. Soluțiile le avem, trebuie doar să vedem care este soluția cea mai simplă ca oamenii să nu trebuiască să completeze tot felul de formulare și așa mai departe. În ceea ce privește plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața pentru că în momentul când introduci o astfel de măsură distorsionezi piața și motivația de a investi dispare pentru companii. Măsura trebuie să fie cât mai puțin invazivă în piață”, a declarat Florin Cîțu.
În urmă cu două săptămâni, premierul spunea că nu va interveni pentru plafonarea prețurilor la energie. Citește mai mult
Parlamentul a adoptat săptămâna trecută proiectul legii consumatorului vulnerabil de energie, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.